Επίπεδα Συστημάτων Ασφαλείας

Η βιομηχανία συστημάτων ασφαλείας και οι οργανισμοί πιστοποιήσεων συστημάτων ασφαλείας κάνουν χρήση ενός όρου ο οποίος ονομάζεται εκτίμηση ρίσκου όπου σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό στάνταρτ ΕΝ 5013-1 χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές συστημάτων ασφαλείας σαν προδιαγραφή. Σκοπό έχει να μπορέσουν να κατατάξουν τα προϊόντα τους ανάλογα τον βαθμό ασφάλειας που μπορούν να παρέχουν ώστε αυτά να εγκατασταθούν σε ανάλογους χώρους.

 Στις μελέτες ασφάλειας σημαντικό ρόλο παίζει να γίνει έγκαιρη ανίχνευση δυο πραγμάτων.

 α) η ανίχνευση της προσπάθειας , δηλαδή αν κάποιος προσπαθεί να εισχωρήσει σε ένα χώρο με νόμιμο τρόπο ή αν προσπαθεί να τον διαρρήξει. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διάγνωση του τρόπου εισόδου. π.χ. αλλιώς ανιχνεύεται η είσοδος από μια μπαλκονόπορτα και αλλιώς από την κεντρική πόρτα εισόδου. Επίσης ο νόμιμος κάτοχος ή ο εξουσιοδοτημένος χρήστης του χώρου θα χρησιμοποιήσει τον σωστό κωδικό ενώ ο διαρρήκτης δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει το κωδικό του συστήματος ασφαλείας και σαν αποτέλεσμα θα οδηγηθεί σε συμβάν συναγερμού ο χώρος.

 β) η ανίχνευση του προσώπου πριν καταλήξει να φτάσει στο στόχο του. Δηλαδή να ανιχνευτή η κίνηση ή προσπαθεί πριν προλάβει να εισέλθει εντός του χώρου – στόχου. Αυτό επιτυγχάνεται με χρήση ανιχνευτών ανά περίπτωση τοποθετημένους σε παράθυρα , πόρτες , πατζούρια , εξωτερικά του χώρου με δέσμες , ανιχνευτές κίνησης κλπ.

  Ένα καθοριστικής σημασίας θέμα στο  Ευρωπαϊκό στάνταρντ EN 50131-1 είναι η εκτίμηση του κινδύνου και ο καθορισμός μίας κλίμακας που καθορίζει την ανάγκη ασφάλειας ανάλογα με την αξία – το είδος  των ασφαλιζόμενων χώρων και των περιεχομένων τους. Έτσι ανά περίπτωση και εγκατάσταση πρέπει να επιλεχτεί ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του χώρου και το είδος του στόχου. Η κλίμακα αυτή λέγεται επίπεδο ασφαλείας ή διεθνώς GRADE.
Όλα τα συστήματα ασφαλείας αναγράφουν τον όρο GRADE καθώς και τον βαθμό τους.

επιπεδα συστηματων ασφαλειας


Grade 1: Χαμηλός κίνδυνος κλοπής λόγω μικρής σημασίας αντικείμενα εντός.. Είναι ιδιοκτησίες που δεν ελκύουν εύκολα διαρρήκτες. Σύμφωνα με τον οδηγό DC CLC/TS 50131-7, αφορά διαρρήκτη ευκαιριακό όπως  που απλά θα προσπαθήσει να διαρρήξει ,μια πόρτα παρά κάποιον που θα ακολουθήσει κάποιο σχέδιο διάρρηξης.
Τέτοιοι τύπου ιδιοκτησίες είναι συνήθως οικοδομές υπό ανέγερση , αποθήκες χωρίς ή με μικρής αξίας αντικείμενα  , κλπ.
 
Grade 2: Υψηλότερος κίνδυνος κλοπής. Αφορά χώρους όπου περιέχεται αντικείμενο – αντικείμενα υψηλότερης αξίας (π.χ. κοσμήματα , μετρητά κλπ )ή αντικείμενα τα οποία μπορούν να μεταπωληθούν με ευκολία (όπως κινητα τηλέφωνα , laptops , ηλεκτρικές συσκευές κλπ) ή κάτι το οποίο θα ενδιέφερε κάποιον (όπως έγγραφα , συμβόλαια κλπ) έτσι ένας πιο  έμπειρος διαρρήκτης ο οποίος έχει κάποια γνώση πάνω σε συστήματα συναγερμού και σε μεθόδους διάρρηξης , να προσπαθήσει να διαρρήξει τον χώρο και να προσπαθήσει επίσης να παρακάμψει το σύστημα ασφαλείας.  Χώροι σε αυτή την κατηγορία είναι οι περισσότερες οικίες και οι χαμηλού κινδύνου κλοπής εμπορικές ιδιοκτησίες όπως παντοπωλεία, ανθοπωλεία, , συνοικιακά καταστήματα λιανικής πώλησης. κλπ.

 Βασικές προϋποθέσεις για ένα σύστημα ασφάλειας είναι να μην έχει ζώνες διπλασιασμού , να ασφαλίζει τα κυτία των περιφερειακών αλλά και της μονάδας έλεγχου με χρήση Τάμπερ και προφανώς οι λειτουργίες αυτές να χρησιμοποιηθούν από τον εγκαταστάτη.

Grade 3: Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται χώροι όπου λόγω φύσης τους κινδυνεύουν από διάρρηξη διότι περιέχουν αντικείμενα σημαντικής αξίας. Ο διαρρήκτης δεν λειτουργεί μόνος του αλλά υπάρχουν και αλλά μέλη τα οποία ακολουθούν σχέδιο διάρρηξης , χρησιμοποιούν μεθόδους διάρρηξης οι οποίες έχουν σαν σκοπό παρακάμψουν το σύστημα ασφαλείας , να παραβιάσουν πόρτες ή παράθυρα με χρήση παράνομου εξοπλισμού.  Τέτοιοι χώροι είναι χώροι οι οπιόι περιέχουν μετρητά , αντικείμενα μεγάλης αξίας , αντικείμενα δυσεύρετα όπως είναι όπλα κυνηγίου , περίστροφα κλπ.

Grade 4:  Χώροι με τον υψηλότερο κίνδυνο κλοπής ιδιοκτησίες. Τέτοιοι χώροι είναι συνήθως κοσμηματοπωλεία , τράπεζες , θησαυροφυλάκια , και οι διαρρήκτες χρησιμοποιούν μεθόδους ριφιφί , γκρέμισμα τοίχων , στολές κατά της ανίχνευσης από τα συστήματα ασφαλείας. Συνήθως αυτές οι επιχειρήσεις διάρρηξης γίνονται μετά από σχέδιο το οποίο δεδομένα για την πραγματοποίηση του έχουν διαρρεύσει από τους υπευθύνους ασφαλείας του χώρου.

Όσο μεγαλύτερο βαθμό GRADE έχει ένα σύστημα ασφάλειας τόσο ασφαλέστερο είναι.